tisdag 7 juni 2011

Proffsig föreläsare och föreningar utan bokföring

Vi har haft en föreläsning om relationer med våra hundar på vår klubb. Jörgen Thynell heter föreläsaren och kommer från Hälsingborg. Jörgen skriver böcker i ämnet också och den mesta kunskapen hämtar han från sina egna hundar plus alla våra förstås, när han är ute och föreläser.
Grundtänket i Jörgens filosofi är att en god relation och ett lagom mått ledarskap är förutsättningen för ett samarbete mellan människa hund. Har man inte den grunden, har man problem.

Och det har många av oss. Alltid med något. Är det inte olydnad så är det hundar som sticker, jagar eller bara inte lyssnar.

Vi fick några enkla råd hur man går tillväga för att få sin hund att lyssna och bli en trevligare arbetskamrat. Och dessa råd och tips var mycket enkla;

1) försätt hunden i underkastelse (viloläge)

2)  socialiseringbubblan = du och hunden är ett team

3) nu är det fritt att köra vad ni vill - tillsammans

Och faktum är att det fungerar, åtminstone gjorde det så på de fem hundar vi plockat ut som provhundar åt honom. En av hundarna var en jättestor schäferhane med stora problem (hundaggressiv, odräglig mot folk och gapig och stökig överlag). Matte berättade att hon är portförbjuden hos en av veterinärerna i stan, och då har det gått långt vill jag påstå.

Denne schäfer var helt lugn och sökte kontakt med sin matte under den tid han träffade Jörgen. En colliehane togs in på planen som störning, och inte heller den hade schäfern någon lust att ens registrera.

Jag är lite avundsjuk på dessa hundmänniskor som är naturbegåvningar. Som ser och förstår hur man kommer in i hundens tänkande (om den nu har sådana egenskaper), trycker på rätta knappar och äger förmågan att läsa andras hundar också. Den som är intresserad kan titta in på Thynells hemsida:

www.jorgenthynell.se

                           


Åtalad kassör blev frikänd

Det är synd om Skara Brukshundklubb i dag. Domen har fallit över deras tidigare kassör, som förskingrade över en halv miljon kronor från klubben. Hon hade en speciell teknik; varje årsskifte fanns alla pengar insatta på kontot men varje januari förde hon över dem till sitt egen konto igen. Fria att disponera privat hela året.

Hur människan bar sig åt för att betala tillbaka över revisionen är en gåta. Men revisorerna märkte ingenting, det var när klubben skulle köpa en ny gräsklippare som man upptäckte att bankkontot var tomt. När man sedan gick tillbaka i bokföringen, så upptäckte man alla transaktioner till kassörens privata konto.

Nämnas bör att kassören var en högt uppsatt person; oppositionsråd för socialdemokraterna i Vara. Undrar om hon får tillbaka jobbet nu tro, nu när hon är frikänd. 

Tingsrättens motivation; ideella föreningar är inte bokföringsskyldiga. Jo, ni läste rätt! jag skulle vilja se det årsmöte som godkänner en redovisning utan bokföring. Pengarna rakt ner i fickan! Man kanske skulle satsa på en karriär som kassör?

Och det tråkiga i fallet lär väl bli, att en fattig brukshundklubb inte har råd att överklaga. Vi får väl hoppas på att åklagaren gör det - för alla ideella föreningars skull och för Skara som var modiga nog att polisanmäla sin kassör.


ps:
här kommer svar till Sanna nedan plus alla er andra som undrar hur man försätter en hund i lugn passivitet:


Genom att beröra underkastelsezonerna, främst hundens hjässa (även sidorna är lugnande zoner), kan man få olika sorters reaktioner, beroende på vilken hund man har.

Genom att lugnt lägga handen på hundens hjässa, med fingrarna framåt, framkallar vi passivitet. Några hundar accepterar det direkt, de visar det genom att lägga öronen bakåt och snabbt titta ut och bort från föraren. Om hunden svarar med att slicka sig i mungiporna är den beredd att underkasta sig.  Om den däremot sätter tungan i en snabb ut- och in-rörelse (som en reptiltunga) är den beredd på social kontakt och aktivitet.


Ni skulle ha sett en av hundarna – när Jörgen höll kvar sin hand över hjässan med ett lätt tryck, så lade sig hunden lugnt ner. Detta gjorde den för att den ville ha en ökad passivitet och för att Jörgen inte lättade på trycket efter första signalerna.

Nämnas bör att man endast bör göra detta med sin egen hund - åtminstone vi som är amatörer än så länge.

Känner att vi får avsätta en timme eller två på lägret för att öva.

6 kommentarer:

  1. Hur menade han att man försätter hunden i underkastelse/viloläge? Vad gjorde matten (eller jörgen?) med schäferhanen för att få honom i den sinnesstämningen? *nyfiken*

    Usch vad trist för Skara-klubben:-( Vilka jävla människa:-(

    SvaraRadera
  2. Sanna och alla andra som vill veta hur man försätter hunden i passivitet, jag svarade här ovan som ett "ps", eftersom mitt första svar bara försvann. Det kan vara lite klurigt att skicka kommentarer på min blogg har jag förstått.

    SvaraRadera
  3. Intressant, tack för svaret!
    Ska prova på Nike:-) Du får gärna berätta mer och visa på lägret.

    SvaraRadera
  4. Det blev Paxxa, hon var närmast. Hon slickade sig i mungiporna direkt och sen fick jag en puss på munnen. Det måste väl ha varit en "bra" reaktion:-)?

    SvaraRadera
  5. Så kul att ni blev nöjda med Jörgen! Visst ser det så lätt ut när han visar?!

    SvaraRadera
  6. Kanoners Sanna - ni fattade direkt. Nu kan inget hindra er från att nå de verkliga höjderna!

    SvaraRadera